Hvilket garn/reb skal jeg vælge?

Rebsforvirret!

Jeg kan huske, da jeg startede med at knytte i efteråret 2020, at jeg var meget forvirret over hvilke reb man skulle bruge, samt hvad kendetegnene var på de forskellige slags reb. For at besværliggøre det hele, så opdagede jeg også, at der er flere navne til hvert slags reb.

I princippet kan man knytte med al slags reb, garn og snor. Kun fantasien sætter grænser. Jeg vil begrænse mig til de mest almindelige rebstyper indenfor knytning, som jeg har erfaring med.

 

Et-slået reb

1 PLY reb eller ét-slået reb består af flere tynde og fine garn, som er snoet omkring sig selv. Dette giver en kordel. Tykkelsen af et reb afgøres af antallet af tråde og disses tykkelse. Der er fx typisk mellem 50-60 tråde i et 3 mm tykt ét-slået reb.

På engelsk har det ét-slåede reb mange navne. Fx string, cord eller single strand.

 

På nedenstående link kan du se en video om opbygningen af rebet:

https://www.youtube.com/watch?v=RQCHILC0fMY&t=5s

 

Billedet i indlægget her viser et eksempel på, hvordan det ét-slåede reb kan anvendes. Det kan bruges til rigtig mange forskellige ting, alt fra kvaster til plantehængere og vægtæpper i alle størrelser.

Her hos Lærkehovedet findes det ét-slåede reb under navnet String.

 

Multi-slået reb

Det mest almindelige knyttereb, som er multislået, er det tre-slåede. Også kaldet 3 PLY. Hos Lærkehovedet er vores multi-slåede reb, som er 3 mm tykt, to-slået. Ved det to-slåede reb er to kordeler snoet omkring hinanden og ved det tre-slåede er det tre kordeler, som er snoet omkring hinanden.

På engelsk hedder rebet rope/3 PLY rope/2 PLY rope.

 

På nedenstående link kan du se en video om opbygningen af rebet:

https://www.youtube.com/watch?v=7GZnbueqBLc&t=27s

 

Hos Lærkehovedet findes rebet under navnet Rope. Det er meget anvendeligt til stort set alle projekter og er meget stærkt. Udtrykket man får ved brug af multi-slåede reb er mere robust end med det ét-slåede.

 

Flettet/strikket reb

Det flettede reb findes i flere variationer. Fælles for dem er, at der er et ydre hylster, men det er forskelligt om der er en indre kerne. Det ydre hylster er flettet med flere tynde kordeler, og den indre kerne kan være meget forskellig fra producent til producent.

På engelsk hedder rebet for Braided Cord.

 

På nedenstående link kan du se en video om opbygningen af rebet:

https://www.youtube.com/watch?v=ACy697iZbWo&t=114s

 

Hos Lærkehovedet findes rebet under navnet Braided, og det er rigtig godt at knytte med for nybegyndere. Vælger man rebet i vores 100% rene bambus reb, så er det ovenikøbet også utroligt blødt at arbejde med.

Rebet er meget anvendeligt til de fleste ting.

 

Projekter

Under produktbeskrivelserne finder du tips til hvordan de enkelte reb kan bruges.